Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
OVER DOMAINE LES YEUSES
In de Franse regio Languedoc-Roussillon, tussen Montpellier en Béziers ligt het bassin van Thau. Het is een zoutwatermeer dat bekend staat om haar oesterkwekerijen (Bouzigues). Wie ter plaatse met vakantie gaat kent wellicht ook het canal du Midi dat Toulouse verbindt met de Middellandse Zee en dat uitmondt in het bassin, even ten zuiden van Marseillan. Eén van de zeven gemeenten aan de oevers van het étang de Thau is Mèze. Jean Paul en Michel Dardé onderhouden er 70 hectare wijngaarden waaruit ze jaarlijks ongeveer 500.000 flessen wijn produceren. Ze maken uitsluitend streekwijnen (vin de pays) omdat hun wijngaarden allemaal buiten de grenzen van de diverse plaatselijke appellations liggen. De productie van het domein les Yeuses bestaat hoofdzakelijk uit eendruifswijnen van diverse druivensoorten. Het maritieme klimaat en de kalkrijke bodem zorgen voor uitgesproken gunstige omstandigheden waarin die druivensoorten kunnen gedijen. De familie Dardé biedt bijgevolg een niet alledaags assortiment wijnen aan met onder meer vermentino, muscat, marselan en viognier. Het zijn stuk voor stuk bijzonder toegankelijke wijnen die veelzijdig inzetbaar zijn en met een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding.
OVER DE WIJN
Deze wat ongebruikelijke assemblage van cabernet franc en marselan is het rode paradepaardje uit de stal Dardé. Na de oogst worden de trossen ontsteeld en worden schillen en pitten gedurende 20 dagen geweekt in de most. In die periode wordt de most met regelmaat over de hoed gepompt. De gisting vindt plaats bij gecontroleerde temperatuur. Na de persing wordt 40% van de wijn gedurende 15 maanden opgevoed in nieuwe eikenhouten vaten. De andere 60% rijpt in die tijd op tanks van roestvrij staal. Daarna wordt de wijn geassembleerd en rust hij nog minstens 5 maanden op vat (RVS) alvorens te worden gebotteld.
De aanzet is fris en het vervolg geconcentreerd. Hij is soepel in de mond met veel karakter. Dit is een matig krachtige rode wijn die zijn mannetje staat bij een mooi stukje vlees of kruidige gerechten uit de Mediterraanse keuken. In de juiste omstandigheden kan hij makkelijk tot 8 jaar oud worden. Serveer hem aan 16° tot 18°C.
Download technische fiche, klik hier.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad