Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
OVER DE PRODUCENT
De cave Anne de Joyeuse is een coöperatieve in Limoux in het uiterste zuiden van Frankrijk (nog ten zuiden van Carcassonne). In tegenstelling tot wat je zou denken is Anne de Joyeuse geen dame maar een heer. De naam werd gekozen als eerbetoon aan de man die ten tijde van koning Hendrik de 3e van Frankrijk (1551-1589) het hertogdom Joyeuse onder zijn hoede kreeg. De streek ligt aan de voet van de Pyreneeën (departement Aude) en de wijngaarden (tot wel 500m hoog) zijn de meest westelijke van de Languedoc. Er staan zowel mediterrane (syrah, grenache, mourvèdre e.a.) als internationale druiven (merlot, cabernet sauvignon, chardonnay e.a.) aangeplant. Dat komt omdat de streek een klimaat geniet dat beïnvloed wordt door zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee.
Er zijn ongeveer 370 wijnboeren aangesloten bij de kelder. Samen beschikken ze over een kleine 3.000 hectare wijngaarden. Ze produceren jaarlijks meer dan 5 miljoen flessen wijn en realiseren een zakencijfer van ruim 30 miljoen Euro. De helft van de productie wordt aan het buitenland verkocht. Samenwerken op een dergelijke schaal heeft zo zijn voordelen. De cave beschikt over de modernste uitrusting en voldoet aan de strengste regelgeving op het vlak van hygiëne en milieu. Alle wijnboeren die zich wensen te associëren met de cave Anne de Joyeuse zijn gehouden tot het naleven van een lastenboek waarin de gewenste werkwijze nauwgezet staat omschreven. Bovendien werd het bedrijf als één van de eersten in Frankrijk gecertificeerd door Bureau Veritas voor hun duurzame en milieubewuste aanpak. De toegepaste procedures werden samengevat in een charter onder de naam Protect Planet®. Uiteraard heeft die precieze werkwijze ook invloed op de wijnen die er gemaakt worden. De kwaliteit is onberispelijk en de wijnen behoren tot de best verkopenden uit ons assortiment. We werken al jaren samen en daar zijn we bijzonder trots op!
OVER DE WIJN
Cabernet sauvignon is een druivensoort die wellicht bij velen een belletje doet rinkelen. De druif is niet alleen in Frankrijk populair (Zuid-Frankrijk, Bordeaux, Provence). Ook in de rest van de wereld komt je hem vaak tegen (Californië, Australië, Chili). In het zuiden van Frankrijk worden er vaak eendruifswijnen (monocépage) van gemaakt. Zo ook in dit geval. De wijngaarden waaruit deze wijn afkomstig is liggen allemaal aan de voet van de Pyreneeën. Het zijn koele wijngaarden die daardoor fijn fruit voortbrengen. Tijdens de gisting wordt de temperatuur gecontroleerd en wordt de wijn dagelijks over de hoed (schillenkoek) gepompt. Daarna wordt de wijn gerijpt in roestvrij stalen tanks (50%) en in vaten (50%).
De wijn is intens rood gekleurd. De neus is elegant met het parfum van rode vruchten. In de mond valt hij meteen op en evolueert hij naar donker fruit en bosvruchten. Hij is op zijn best aan 12° tot 14°C en past als geen ander bij een traditionele cassoulet uit Castelnaudary of een fricassee uit Limoux. Ook bij pittige gerechten is deze genereuze wijn in zijn element.
Download technische fiche, klik hier.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad