Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
OVER DOMINIO DO BIBEI
De ruige en afgelegen Ribeira Sacra is misschien wel een van de spannendste wijnregio’s van Spanje. De naam betekent ‘heilige oever’. Daar begrijp je wel iets van wanneer je de adembenemend steile hellingen ziet. Vergelijkingen met de Mosel of Noord-Rhône zijn geenszins onterecht. Bijzonder is de focus op inheemse druivenrassen, zoals mencía, brancellao, godello en albariño.
Dominio do Bibei bevindt zich in Quiroga-Bibei, een van de vijf subzones van het gebied. Het domein is het levenswerk van Javier Dominguez, zelf afkomstig uit de streek. Hij kocht 125 hectare, met als doel de oude terrassen te herstellen en zo het eens grootse wijngaardareaal te doen herleven. De steile wijngaarden met granieten en leistenen bodems liggen op 300-670 meter, aan de rivier de Sil. Gezien de extreme omstandigheden is het onmogelijk de wijngaarden met machines te bewerken. De kelder is modern, minimalistisch en gebaseerd op de werkwijze van weleer. Er wordt uitsluitend gewerkt met behulp van zwaartekracht. Ook worden er diverse houten en cementen vaten gebruikt, nauwelijks stalen tanks.
De wijnen van het domein zijn terroirtypisch en welhaast Bourgogne-achtig van karakter. Puur, transparant en bijna on-Spaans lichtvoetig en elegant. Niet voor niets wordt Dominio do Bibei door wijncritici als Jancis Robinson en Robert Parker gezien als een van de topproducenten van Ribeira Sacra. Terecht genieten Javiers wijnen een cultstatus onder kenners.
OVER DE WIJN
Deze Lalama is een assemblage van hoofdzakelijk mencia in combinatie met diverse plaatselijke druivensoorten als brancellao, mouraton en souson. De wijngaarden liggen tussen 300 en 700 meter hoog in spectaculaire valleien met diverse ondergronden (leisteen, klei, graniet). Er wordt manueel geoogst en de druiven worden verzameld in kisten van 10kg. Elke variëteit wordt apart geoogst, vervolgens worden de trossen ontsteeld waarna de beste bessen op rigoureuze wijze geselecteerd worden. De wijn wordt vergist en gerijpt op reeds eerder gebruikte eikenhouten vaten. Lalama wordt niet gefilterd alvorens te worden gebotteld, dus enig bezinksel in de fles is niet ongebruikelijk. Het verdient aanbeveling de wijn voor gebruik te decanteren om hem zodoende wat zuurstof te geven. Hij laat zich van zijn beste kant zien bij wit vlees, gegrild lamsvlees, kruidige visstoof, fijne vleeswaren, risotto, maar ook bij kabeljauw en pittige gerechten uit de oosterse keuken.
Download technische fiche, klik hier.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad