Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
OVER PIERRE GAILLARD
Pierre Gaillard is een autoriteit als het om wijnen uit de noordelijke Rhône gaat. Hij studeerde oenologie in Beaune en in Montpellier en is gefascineerd door uitzonderlijke terroirs. Na afloop van zijn studies ging hij aan de slag bij Vidal Fleury in de Rhône vallei. Dat handelshuis kwam later in handen van Guigal terecht. In opdracht van Guigal plantte Pierre Gaillard de intussen zeer gerenommeerde wijngaard 'La Turque' (AOP Côte Rôtie) aan. In 1987 besloot hij echter zijn eigen weg te gaan en ging hij onder eigen naam van start. Zijn eerste wijngaard (Clos de Cuminailles, AOP Saint Joseph) werd door Pierre's vader uitgezocht en aangekocht in opdracht van de jonge wijnmaker die toen nog aan de slag was bij Guigal. De eerste stokken werden er aangeplant in 1981. Nadien werd de wijngaard uitgebreid en momenteel beslaat hij ongeveer 3ha. In de jaren die volgden werden diverse wijngaarden toegevoegd in alle spraakmakende appellations van de noordelijke Rhône (Côte Rôtie, Condrieu, Cornas, Crozes Hermitage etc...). Momenteel is de familie Gaillard eigenaar van ongeveer 25ha wijngaarden, meestal op steile hellingen in het voorgebergte van het Centraal Massif.
Samen met Yves Cuilleron en François Villard, stond Pierre Gaillard eveneens aan de wieg van Les Vins de Vienne (1996). Het begon allemaal met de aanplant van een uniek perceel in Seyssuel. In afwachting van de eerste oogst besluiten de drie musketiers om een klein, artisanaal handelshuis op poten te zetten om zodoende hun investering in Seyssuel te kunnen afbetalen. Inmiddels omvat het assortiment wijnen uit zowel de noordelijke als de zuidelijke Rhône. Bij de Gaillards kwamen intussen ook dochters Jeanne en Elise om het hoekje kijken. Ook zij hebben de wijnmicrobe te pakken. Aangezien papa Pierre niet kan stilzitten en altijd op zoek is naar uitzonderlijke wijngaarden, kocht hij tussendoor ook percelen in Faugères (Domaine Cottebrune) en Banyuls (Domaine Madeloc). De beide zussen zitten dus niet om werk verlegen. Samen bouwen ze met veel passie en schijnbaar tomeloze energie aan de verdere uitbouw van het familiebedrijf.
De rode draad door het verhaal van de Gaillard's is terroir. De wijnen zijn stuk voor stuk schoolvoorbeelden. Ze zijn getekend door hun herkomst en brengen het beste naar boven in de druiven waarvan ze gemaakt werden. De elegantie en het karakter van de wijnen maken dat ze veelal erg polyvalent inzetbaar zijn, ook aan tafel dus. De grote cru's weerstaan met verve aan de tand des tijds. Als je kennis wilt maken met het potentieel van de wijnen uit de noordelijke Rhône of nog niet wist dat ook in Faugères, Banyuls en Collioure absolute topwijnen gemaakt (kunnen) worden, dan kunnen we jou bij dezen de wijnen van Pierre Gaillard & co met een gerust hart aanbevelen.
OVER DE WIJN
Les Moulins is een assemblage van syrah en grenache uit wijngaarden aan de voet van het Centraal Massief. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit leisteen en de hooggelegen wijngaarden liggen dikwijls op steile hellingen. Er staan tot 7.500 stokken aangeplant per hectare, maar de rendementen liggen rond de 30 hectoliter. Elk perceel wordt apart vergist in tanks van 30 tot 50 hectoliter. De wijnen van de syrah druif worden gerijpt op eikenhouten vaten van drie tot vier wijnen. De grenache krijgt uitsluitend roestvrij staal voor de kiezen. De invloed van het hout is dus zeer beperkt maar laat de syrah toe zich te openen tijdens de opvoeding. Het is een frisse rode wijn waarin het fruit een hoofdrol speelt. Hij is soepel en toegankelijk en laat zich vlot combineren met rood vlees op de gril, fijne vleeswaren en kazen.
Download technische fiche, klik hier.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad