Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
In het voorjaar van 2017 had ik de eer en het genoegen om Domenico Clerico te ontmoeten en kennis te maken met diens wijnen. Domenico Clerico overleed in juli 2017. In 1979 produceerde hij zijn eerste wijn. Clerico was één van de progressieve Barolo Boy's, een groepje experimentele wijnboeren met onder anderen Luciano Sandrone, Paolo Scavino en Roberto Voerzio. Het bedrijf, gevestigd in Monforte d'Alba, beschikt over diverse wijngaarden in legendarische locaties als Ginestra, Pajanà en Mosconi. In tegenstelling tot wat men zou vermoeden, is de familie Clerico geen historische wijnmakersfamilie. Totdat Domenico het bedrijf van zijn vader overnam, werden de druiven verkocht aan het consorzio of op de lokale markt. In 1977 verwierf Domenco Clerico zijn eerste wijngaard in Bussia.
Clerico wordt dikwijls geklasseerd onder de modernistische school, maar in de tweede helft van zijn carrière benaderde hij het wijn maken op een meer traditionele manier. Zoals vele progressievelingen, gebruikte hij aan het begin vaak grote vaten uit Solveens eikenhout. Hij begon echter al snel te experimenteren met uit de kluiten gewassen tonnen om begin jaren negentig over te stappen op barriques. Ondanks het feit dat hij daardoor ontegensprekelijk in het modernistische kamp postvat, laat zijn overtuiging als wijnmaker een dergelijke strikte indeling niet toe. Wijn wordt volgens hem gemaakt in de wijngaard en de technieken die gebruikt worden tijdens de vinificatie zijn slechts productiemiddelen. Hij was dan ook een fervent voorvechter van terroir en concentreerde zich op wijnen die uit welbepaalde wijngaarden afkomstig waren.
Domenico Clerico slaagde er als geen ander in om de dunne grens op te zoeken tussen traditie en modernisme. Op de kelderdeur staat te lezen 'Domenico Clerico, Viticoltore' of Domenico Clerico, Wijnbouwer. Er is geen betere manier om zijn nalatenschap en het bescheiden karakter van de man zelf te omschrijven.
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad