+++ Nieuw adres, Vennestraat 262/1, Genk, open van dinsdag tot vrijdag 09:00-18:00, zaterdag 09:00-16:00 +++
Frankrijk, Italië, Oostenrijk & Spanje
Rechtstreeks van bij de producent
Gratis levering vanaf €100,00
Binnen 3 werkdagen thuis geleverd

Wijn en asperges combineren, tips & tricks

Wijn en asperges combineren, tips & tricks

Welke wijn moet je nu serveren bij asperges? In dit artikel geven we een aantal bruikbare tips om (niet alleen) asperges te combineren met je favoriete wijnen.

Asperges en wijn combineren, het is niet altijd even gemakkelijk. In de eerste plaats is er een groot verschil tussen groene en de klassieke witte asperges. Daarbij moet gezegd worden dat de witte asperges vooral in centraal en zuid Europa populair zijn. In de rest van de wereld worden hoofdzakelijk groene asperges geserveerd. Groene asperges zijn bovendien minder makkelijk te koppelen met wijn. Dat is anders voor de traditionele witte asperges.

De uitdaging bij het combineren van wijnen en gerechten is het vinden van de perfecte balans tussen de twee. Het ene mag het andere niet overschaduwen. In een perfect huwelijk tussen wijn en gerecht blijven beiden overeind en vullen ze elkaar aan om zodoende uit te monden in de ultieme smaakervaring. Belangrijker nog dan het hoofdingrediënt zelf, is de manier waarop dat ingrediënt bereid wordt. Daarenboven bepalen ook de begeleidende componenten in het gerecht welk type wijn uiteindelijk het meest geschikt zal zijn. De wijn die je schenkt bij een carpaccio van ossenhaas zal wellicht niet dezelfde zijn als de wijn die je serveert bij een op de barbecue gegrilde ossenhaas. Zo ook zal de wijn die je uitkiest bij een ceviche (gemarineerde rauwe vis) van zeebaars niet dezelfde zijn als de wijn die je drinkt bij gebakken zeebaars met garnalen en roomsaus. Je moet dus met heel wat facturen rekening houden.

Het hoeft echter allemaal zo complex niet te zijn! Je geraakt al een heel eind op weg met wat gezond verstand. Ga na of het gaat om een licht gerecht dan wel om een krachtige schotel met veel uitgesproken smaken? Wat ligt er nog op het bord? Zijn beproefde combinaties mogelijk (vb. geitenkaas met sauvignon blanc of oesters met muscadet)? In het Engels zegt men vaak "What grows together, goes together". Dat betekent dat gerechten die typisch zijn voor een bepaalde streek vaak heel erg goed samengaan met de wijnen uit dezelfde streek. Als je wijn serveert bij een dessert of zoetigheden, zorg er dan altijd voor dat de wijn zoeter is dan het gerecht.

Asperges dus! Bij asperges met een vinaigrette is een zachte, droge witte wijn zonder uitgesproken zuren of een lichte rosé die niet té fruitig is op zijn plaats. Witte wijnen van de verdicchio druif doen het uitstekend. Worden de asperges enkel geserveerd met gesmolten boter of mayonaise, dan is een lichte chardonnay zonder houtrijping of met slechts een mespuntje, mooi geïntegreerd hout zeker een optie. Als je een mousseline- of hollandaisesaus serveert bij de asperges (eventueel vergezeld van een zacht gekookt of gepocheerd eitje), dan zijn witte Rioja, Champagne of een op hout gerijpte chardonnay interessante kandidaten. Geitenkaas, garnalen en salade maken een huwelijk met sauvignon blanc mogelijk. Gegrilde zalm en asperges vragen om een wat rijpere sauvignon blanc (Bordeaux, Nieuwe Wereld). Asperges en krab gaan samen met Oostenrijkse riesling. Maak je een risotto met asperges, dan gaan we de Italiaanse toer op. Een pinot grigio uit het noorden van Italië lijkt ons prima! Een quiche met asperges kan gecombineerd worden met pinot blanc. Ga je de asperges grillen dan kan je zelfs een lichte rode wijn serveren. Denk aan een wijnen van de pinot noir druif of van cabernet franc. Wokken kan ook natuurlijk. In dat geval zou aromatische, net-niet-droge riesling of Nieuw Zeelandse sauvignon blanc een optie kunnen zijn. Witte asperges gaan in veel omstandigheden graag hand in hand met grüner veltliner uit Oostenrijk of droge riesling of muscat. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Hieronder geven we in elk geval een aantal concrete suggesties:

 

Garofoli, Macrina 2018, DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi (ITA, verdicchio) - €8,95/fl

Roland Lavantureux, Chablis 2016, AOP Chablis (FRA, chardonnay) - €17,85/fl

Markus Huber, Alte Setzen 1e Lage 2017, DAD Traisental (AUT, grüner veltliner) - €19,40/fl

Weingut Wohlmuth, Ried Gola Pinot Blanc 2017, Südsteiermark (AUT, pinot blanc) - €15,45/fl

Vigneti le Monde, Pinot Grigio 2017, DOC Friuli Grave (ITA, pinot gris) - €10,15/fl

 

Het verdient aanbeveling om, als het om wijn en gerecht gaat, ook zelf op ontdekkingstocht te gaan. Experimenteer er op los! Smaak blijft een subjectief gegeven. Daarom is het belangrijk dat je je eigen smaak leert kennen. Als je met enige aandacht wijnen en gerechten gaat combineren, dan ga je al snel merken wat werkt en wat niet, maar vooral wat jijzelf lekker vindt en wat niet. Genieten blijft het toverwoord. Veel proefplezier!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis levering

Vanaf €100,00

Plezier verzekerd

100% Genieten

Info Fiches

Bij alle wijnen

Gratis Afhalen

Vanaf 1u na bestelling